Anders Andersson, Kauparve, Hejdeby

Det gamla torpet i Kauparve
 
Anders Anderssons trädgård ligger mycket ogenerat, för att inte säga t.o.m. ganska
ensligt, mitt inne i ett skogsområde i Kauparve på mittersta Gotland. Alltså är den
inte precis det som "folk" kallar en typisk Gotlandsträdgård.
     
  När man letat sig fram, är det första man slås av då man står där vid grinden, hur otroligt lummig och frodig den här trädgården är. Och det är nog ett mycket medvetet val av ägaren.
Anders är förmodligen ett bekant ansikte för de som är trädgårdsmänniskor på Gotland, men även i andra kretsar både här och på fastlandet.
Trädgården är uppbyggd med massor av små rum med vackra utblickar mot öppnare vyer. Man har inte aning om hur stor den kan vara på grund av det här, men Anders säger att den är på minst 3000 kvm.
Känslan den här trädgården ger är dock att den är betydligt större!
Torpet skymtar bakom clematis 'Summersnow'    
     
  När Anders flyttade hit från Ekerö utanför Stockholm 1983, så var trädgården (torpet är från 1870) mycket nedgången och helt igenvuxen.
Det enda som fanns av värde var en vresros - som faktiskt fått växa kvar.
Men Anders hade redan fått upp smaken för det här med trädgård som hobby, så med på flytten följde ett stort lass med krukade växter och på den vägen är det.
Intresset har bara blivit större och större, vilket alltså yttrat sig i en massa små trädgårdsrum, men också i en mängd olika typer av växter. Både stora och små, som t ex de torktåliga i de olika bergspartierna.
Anders drar – naturligtvis - själv upp växter från frön. Både buskar, träd, barrväxter och succulenter hittar man i krukorna.
 
   
 
   
 
  Däremot är han inte så intresserad av sommarblommor - med ett undantag - fuchsia. Fast dessa kanske man inte kan kalla sommarblommor, de övervintrar ju i hans växthus och dessutom har han förutom de krukade även en hel del frilandsfuchsior.
Vatten är också något som det finns gott om i den här trädgården. Det finns ett par vackra dammar samt en hel del andra små vattenblänk utplacerade på olika ställen i trädgården.
Den mindre av dammarna som ligger på ingångssidan är vackert omgiven av olika vattenälskande växter samt gräs och i den växer en röd näckros.
     
 

Den största dammen ligger längst in i trädgården och känns otroligt spännande. Den har en liten smal ingång mellan höga och frodiga växter – och sen har den massor av växter både i dammen och runt den.

 
 
Men som sagt, det är just det här med rumsindelningen som gör den här trädgården så spännande.
Man går t.ex. från en öppen gräsmatta in under en rosbåge och där finns en helt annan, betydligt lummigare vy.
  I trädgården finns massor av vackra marktäckare bl.a. den brokbladiga kirskålen. Observera dock att den inte sprider sig lika lätt som den vanliga kirskålen!
Anders berättar att han också är mycket förtjust i sten - i alla former - och det syns verkligen i hans trädgård. Det syns också att han i första hand gillar växternas form och blad/barrfärg och att han kombinerar dessa så att bladen/barren harmonierar med varandra.
Nedan t.ex. en brokbladig buxbom.

"Växternas blomning är ju snabbt övergående, så blommor prioriteras inte", säger han.
 

 
 
     
Ett nyvaknat intresse är rosor och det finns ett ganska stort antal men Anders vill gärna ha många, många fler.
En gammal övervuxen syrenberså invid huset är vid besöket på väg att sågas ner, för här vill Anders gärna istället ha en stor rosrabatt.
Men....som sagt....det finns redan nu en hel del rosor, bl.a. den här gamla klängrosen som gör att utomhusbadet kan njutas i härlig rosdoft.
Det finns alltså otroligt mycket att titta på i den här trädgården.
Ger man sig ordentligt med tid att studera alla detaljer hittar man både massor av ovanliga växtarter, vackra stentråg, utplacerad rolig "konst"
i form av gamla saker från torpet, blandade rabatter (alltså med både perenner/buskar/små träd/barrväxter) m.m. m.m.
Det är lite engelsk stil över trädgården faktiskt!
 
     
 

Så det är med saknad man lämnar det gamla torpets trädgård ("torpet" som numera består av två huskroppar ihopbyggda med ett glasat uterum) och letar sig fram genom de små trädgårdsrummen för att hitta tillbaka till bilen.

Tack Anders, för visningen –
vi kommer gärna tillbaka!

Text & foto: Susie Bloom