SUSIE BLOOM, EKSTA

 

Susie Bloom, Stjärnarve, Eksta    
     
hus   EN GRÖNSKANDE "BÅT" I SKOGEN

Att presentera och dessutom hitta en bra rubrik till sin egen trädgård är inte det lättaste, men epitetet "båt" kommer sig av att tomten är väldigt långsmal och har formen av en båt med infarten vid aktern och styrbord mot vägen. Annars är det nog inte mycket som påminner om en båt…..Jo, kanske att trädgården är lika platt som ett båtdäck. Passar alltså för besökande som har något handikapp - även om det inte finns några lättframkomliga gångar utan det är gräs som gäller. 

Trädgården är uppdelad i förträdgården, innerträdgården och ”parken”.  Den första delen har nu äntligen börjat växa upp lite, den inre delen runt huset är ganska uppvuxen med många planteringar och i ”parken” har en massa förväxta träd avverkats hösten 2013 och ett 30-tal nya ”roligare” sorter planterats under våren 2014.
 
Det finns massor av rabatter med både perenner, buskar och små träd och det finns rosen- och klematispaljéer.
 
I trädgården odlas inget ätbart, förutom lite chili, paprika och tomater på altanen. Anledningen är att jag gillar enbart att odla ”mat för själen”, så den 12 m långa pallkragsrabatten på framsidan är fylld med blommande växter. I första hand med dagliljor som är ett specialintresse.
 
  Tomten har varit bebyggd sen 1989, men själva trädgården påbörjades först 2003 när vi flyttade hit. Eftersom tomten är stor, hela 4700 kvm, så tillkommer det naturligtvis lite nytt varje år. Utvecklingen 2012 stod lite still efter en akut omdränering runt hela huset, med resultatet att halva innerträdgården grävdes upp och sen behövdes återställas. Under 2014 så byggdes också altanen på baksidan ut för att härbergera en liten pool. Det i sin tur betydde att en del rabatter försvann – men det finns massor kvar!
     
  Det finns naturligtvis ett antal sittplatser utspridda i trädgården och nästa år planeras en längst bort i ”parken”. Där finns nu endast en liten byggd "ruin" som fångar up dom sista solstrålarna på kvällarna.  I ”parken” finns också några större dekorationer som en "död" traktor, en gammal vält och en hästkärra – och fler ska det bli - dock inga rabatter...
     
 
På baksidan finns en stor rabatt med bambu, gräs, prydnasbuskar, dagliljor, solhattar och andra perenner. Det finns också upphöjd murrabatt som är full med växter av alla de slag.
Trädgården är kanske som vackrast under högsommaren och sensommaren, även om det finns många lökväxter – och fler blir det varje år - så det finns en hel del att se även under resten av året!
Text och Foto: Susie Bloom